Een mast voor een windmolen dient er voor om de molen in een gebied te brengen waar de beste wind voor een bepaalde locatie aanwezig is. Over het algemeen is dit zo hoog mogelijk maar de meeste winst in opbrengst ontstaat wanneer de molen boven de obstakels uitkomt. Obstakels veroorzaken namelijk turbulentie en deze verstoren de wind waardoor een groot deel van het rendement verloren gaat. De molen wordt onrustig omdat deze zich voortdurend aan een veranderende windrichting moet aanpassen.Houten mast uit boomstamDe keuze van een mast is sterk afhankelijk van de praktische mogelijkheden, het bedrag wat men uit wil geven en de locatie waar de windmolen moet komen. Als de locatie weinig of geen obstakels kent kan men volstaan met een relatief lage mast, als er weinig ruimte ter beschikking is dan is een getuigde mast niet wenselijk. Als de eventuele vergunning een hoogte beperking kent dan is dit de bindende factor. De keuze voor een mast zal dus van locatie tot locatie verschillen. Bij de keuze van een mast moet in ieder geval in het achterhoofd gehouden worden dat zonne-panelen ook niet in de schaduw gelegd worden.

Een mast voor een windmolen kan verschillende vormen hebben of uit verschillende materialen bestaan. Om een mast te categoriseren kan het beste uitgegaan worden van de vorm van de mast en de manier waarop deze omhoog gehouden wordt. De vorm kan bestaan uit een enkelvoudige paal of een vakwerk. Bij de manier van omhoog houden moet men denken aan tui draden of vrijstaand. Een categorisering die veel gebruikt wordt is de aanduiding of een mast strijkbaar (kantelbaar) is. Dus meestal wordt de categorisering dan:

  • paal of vakwerk mast (pole, lattice)
  • vrijstaand of getuigde (guyed)
  • strijkbaar (kantelbaar) (tilt-up)

In het onderstaande schema worden de voor en nadelen voor de diverse typen in beeld gebracht.

schema met masten

getuigde paal masten hydraulische paal mast Getuigde vakwerk mastVakwerk masten

Sommige fabrikanten bieden ook een mast systeem aan bij de windmolen, in de meeste gevallen zal men zelf een oplossing moeten zoeken. Een zelfbouwer kan op zoek gaan naar een mast op verschillende marktplaatsen. Waardevolle locaties zijn vaak tweedehands machinehandel een tweetal bedrijven in het oosten van Nederland zijn onder andere:

Met een beetje las vaardigheid zijn masten ook zelf te maken in de handleidingen “Windturbine receptenboek” wordt de zelfbouw uitvoerig beschreven en in de fotogalerij “workshop Helvoirt Mast” te bekijken.
Mast fundatie
Een fabrikant die complete systemen levert is bijvoorbeeld Bergey. Een aantal begin punten in de zoektocht naar informatie bij de mast keuze zijn:

pdf-23 Tower economics Download
Language-23  EnglishAuthor-23;Mick Sagrillo
Manual met berekeningen en methoden voor het bepalen van de beste mast en de plaats daarvan

pdf-77 Tower assembly instrucions Download
Language-77  English

This manual includes the instroduction and assembly of the ARE slip-joint wind tower

pdf-79 Bergey guyed-Lattice towers manual Download
Language-79  EnglishAuthor-79;Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Installation Manual BWC EXCEL 5k Wind Turbine and Guyed-Lattice Towers

pdf-80 Bergey self supporting-Lattice towers manual Download
Language-80  EnglishAuthor-80;Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bergey manual self suppoting lattice tower

pdf-78 Bergey tilt up tower manual Download
Language-78  EnglishAuthor-78;Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Installation manual for a tilt up wind tower

Het maximaliseren van de opbrengst van een windmolen

Bron: Brian Raichle & Brent Summerville (homepower #126)

Na de keuze van het type windmolen staat de gebruiker meteen gesteld voor het beantwoorden van de vraag hoe hoog de mast dient te worden. hier geldt onmiskenbaar: hoe hoger hoe beter. Maar hoger betekent ook duurder. De vraag omtrent de masthoogte wordt al wat duidelijker als we ons beraden over de beste terugverdientijd van de investering. Dat zijn vaak persoonlijke afwegingen. In technische zin wordt door deskundigen doorgaans aangenomen dat de onderkant van de wieken binnen 150 meter minstens negen meter meter boven het hoogste obstakel moeten uitsteken.

De grondbeginselen van de mast

Bron: Ian Woofender (homepower #105)

Plaatsing windmolen
Als je er voor hebt gekozen om een windmolen te plaatsen dan zul je eerst een molen (soort en type molen) kiezen en de daarbij horende systeemcomponenten zoals de omvormer en dergelijke. Een van de belangrijkste keuzen het masttype.
Bij het plaatsen van een zonnepaneelsysteem zul je deze liefst zo dicht en direct mogelijk in de buurt en richting van de brandstof brengen, namelijk de zon. Bij een windmolen geldt hetzelfde.

ico4 Hugh Piggot

ico17 LowtechMagazine