De testresultaten van het Nederlandse test veld in Schoondijke in Zeeland zijn bekend

Voor een uitgebreide analyse kun je het beste naar de site van Lowtech magazine gaan.
Voor sommige mensen zal het even schrikken zijn als je al iets langer met kleine wind turbines bezig bent dan wist je het al. De beloftes van fabrikanten en leveranciers worden eigenlijk nooit waar gemaakt, sommige futuristische modellen moet je meer als draaiend kunst object beschouwen daar wordt soms ook veel geld voor betaald.
De algemene conclusie die Windservice Holland maakt moet ik onderschrijven je moet een kleine turbine niet aanschaffen om er geld mee te verdienen maar in een situatie waar je toch al van een eigen energie voorziening afhankelijk bent is een windturbine erg bruikbaar. Het geïnvesteerde bedrag voor de windmolen installatie is dan veel kleiner je hoeft dan alleen de kosten van de molen, bedrading en mast te rekenen dit is globaal de helft van de totale investering zoals deze in de testresultaten van Schoondijke gepresenteerd wordt, als je dan ook nog de moeite zou nemen om alles zelf te doen kun je het geïnvesteerde bedrag nog verder terug brengen.
Een eigen bouw molen van 3 meter doorsnede zal ongeveer aan materialen 1000 euro kosten en bij een gemiddelde windsnelheid van 3 m/s in een half jaar 204 kWh opleveren (34 kWh per maand) (bron receptenboek Hugh Piggot). Dus in deze matige wind omstandigheden zou bij een levensduur van 10 jaar een kWh een kwartje kosten.
Als je geld wilt verdienen aan energie voorziening kun je het beste investeren in besparing (spaarlampen, zuinige cv, zuinige koelkast, dikke trui etc). Als je lol wilt hebben met energie voorziening bouw dan zelf een windturbine.
Als je jezelf wilt voorbereiden op de stijgende energie prijzen is een investering zeker de moeite waard en dat de prijzen gaan stijgen blijkt duidelijk uit het interview met Peakoil door vroege vogels in de uitzending van 16 november
{mp3}vroegeVogels16nov{/mp3} 

meetresultaten schoondijke