boek METRIC nederlands windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergyHet handboek "A wind turbine recipe boek" is nu ook in het Nederlands verschenen. Dit handboek is een praktische handleiding voor het zelfbouwen van een turbine. Er zijn een zestal variaties uitgewerkt beginnend bij een wiekdiameter van 120 cm tot een diameter van 420 cm. In de tabel zie je de geschatte opbrengsten bij verschillende gemiddelde windsnelheden

boek grafiek Opbrengst windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy

.

aboek inhoud windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy  
boek grafiek Opbrengst windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy
Het uitgangspunt van het handboek is een "Low tech" benadering zodat men met weinig en simpele middelen een windturbine kan bouwen die toch een behoorlijke opbrengst heeft. Zo wordt het maken van de wieken ontleedt in een aantal heldere stappen waar uiteindelijk toch een complex gevormde wiek uit onstaat:
boek wieken Maken windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy
Het balanceren van het wiekenstel is uitgewerkt in een aantal mogelijkheden, zowel statische als een dynamische methodes, maar wel volgens de Low Tech benadering zodat ook hiervoor met beperkte middelen tot een goede balans gelomen kan komen.

Verder behandelt het boek een aantal ontwerp uitgangspunten zoals waarom een autodynamo niet echt geschikt is voor een windturbine, of waarom je een turbine beter niet op het dak kunt plaatsen en wat de nadelen van een vertikale as molen zijn. Dit geeft een helder beeld waarom de standaard drie wieken zonder overbrenging turbine op dit moment toch het beste uitgangspunt is voor de zelfbouwer die ook op de prestatie van de molen gericht is.
Het laatste deel van het handboek behandelt de theorie die gebruikt is bij het ontwerpen van de vlakke plaat generator, dit is erg bruikbaar voor mensen die het ontwerp aan willen passen of helemaal naar eigen inzicht een nieuw ontwerp willen maken.

boek balanceren windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy
boek voorbeeld Theorie windturbine receptenboek hugh piggott windenergy4ever windenergy

Het handboek is te bestellen via de webwinkel van windenergy.nl